Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

ΗΜΕΡΙΔΑ : ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΤΡΟΦΗΣ κ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΕΡΦΑΓΙΑ

Οι Διαταραχές στην Πρόσληψη Τροφής έχουν συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός κυρίως γυναικών αναφέρει έντονα προβλήματα στη συμπεριφορά τους σχετικά με το φαγητό. Η κοινωνική πίεση για ένα πιο αδύνατο σώμα μοιάζει να γίνεται όλο και πιο έντονη, η «εικόνα του εαυτού» γίνεται αυτοσκοπός. Πέρα όμως από την Βουλιμία κ την Ανορεξία, τις 2 βασικές Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής, τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται κ ένα επιπλέον φαινόμενο που σχετίζεται με την κατανάλωση του φαγητού, η Συναισθηματική Υπερφαγία. Ένα υπερβολικό φαγοπότι που δηλώνει την απώλεια του ελέγχου στο φαγητό. Η Συναισθηματική Υπερφαγία χαρακτηρίζεται από μια ακατάσχετη επιθυμία για φαγητό που προκύπτει όταν υπάρχουν δύσκολες ψυχολογικές καταστάσεις όπως το στρες, ο θυμός, το άγχος, η μοναξιά, η λύπη και η πλήξη. Οι περισσότεροι άνθρωποι, ξεκινάνε δίαιτα κάθε Δευτέρα πρωί κ κάθε Τρίτη μεσημέρι έχουν «πέσει» ξανά στα γλυκά. Η τρώνε συνέχεια μέχρι «σκασμού». Πότε γίνεται λοιπόν η υπερβολική κατανάλωση φαγητού διαταραχή? Με ποιο τρόπο η ψυχή μου επηρεάζει τα κιλά μου? Πως μπορώ να κρατηθώ σταθερή στην δίαιτά μου?

Το πρώτο μέρος του σεμιναρίου θα είναι επιστημονική ανάλυση του θέματος: ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΤΡΟΦΗΣ: ΟΡΙΣΜΟΣ, ΔΙΑΓΝΩΣΗ, ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ (στατιστικά στοιχεία για την ελληνική αγορά), ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ, ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ, ΣΥΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑ. ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΕΡΦΑΓΙΑ: ΟΡΙΣΜΟΣ, ΔΙΑΓΝΩΣΗ, ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ (στατιστικά στοιχεία για την ελληνική αγορά), ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ, ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ, ΣΥΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑ.
Το δεύτερο μέρος θα είναι ανάλυση περιστατικού, θεραπεία με διάφορες εναλλακτικές τεχνικές.
To τρίτο μέρος του σεμιναρίου θα είναι συζήτηση κ ερωτήσεις.
Εισηγήτρια: ΧΙΩΝΗ ΑΣΗΜΙΝΑ, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια (μέλλος ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ)
Το τέταρτο μέρος του σεμιναρίου θα είναι με την Αγγελική Μακρή Ολιστική- Κλινική Διαιτολόγο, Μsc στη Βιοχημεία, Dipl. στον Ηλεκτροβελονισμό.
Μια ολιστική προσέγγιση της παχυσαρκίας η οποία παρόλο που είναι μια διαχρονική νόσος, τα τελευταία χρόνια απειλεί με πανδημία. Η επιστήμη της Διατροφής νέα στο χώρο των επιστημών προσπαθεί να δώσει απαντήσεις και λύσεις στο όλο και αυξανόμενο φαινόμενο της παχυσαρκίας. Ορισμός της παχυσαρκίας και διάκριση μεταξύ υπέρβαρου και παχύσαρκου ατόμου. Μεταβολικά προφίλ παχύσαρκων ατόμων, αξιολόγηση και διατροφική προσέγγιση τους. Στρες [συναισθηματικό - περιβαλλοντικό - ορμονικό], μεταβολικές διαταραχές(διαβήτης-υπέρταση-καρδιαγγειακές ασθένειες) και η σχέση τους με την παχυσαρκία. Η τροφή ο ηθικός αυτουργός του προβλήματος ή η λύση του προβλήματος. Ο μύθος των Θερμίδων. Συζήτηση.


Σάββατο 20 Μαρτίου 11:00πμ-5:30μμ
Λεωφόρος Αμφιθέας 78, 1ος Όροφος (πάνω από την Εμπορική Τράπεζα)

Τιμή Συμμετοχής:
Επαγγελματίες 40€
Σπουδαστές 30€
Σπουδαστές του N.H.S. 25€

ΘΑ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Το παρόν σχετικό σεμινάριο αναφέρεται σε:

• Επαγγελματίες ψυχικής υγείας
• Επαγγελματίες κυρίως των Κοινωνικών Επιστημών στα πλαίσια συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης
• Επαγγελματίες ψυχικής υγείας που χρειάζονται άμεση και χρήσιμη ενημέρωση σε σχέση με την Συναισθηματική Υπερφαγία ή/και τις διαταραχές πρόληψης τροφής
• Επαγγελματίες Διαιτολόγους - Διατροφολόγους


Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ: 2109837344-2109825025-2109849276 και
στο info@nhs.gr Θέσεις περιορισμένες